Even voorstellen: Jan Smits

img_2952Beste vrienden van Villa Walrick,

Ik ben Jan Smits, 59 jaar en uitvoerder van villa Walrick aan de Heumenseweg in Alverna.

Even voorstellen:
Ik ben 59  jaar, getrouwd en 3 kinderen.
Drie jongens respectievelijk 25/28/30 jaar oud en trotse opa van een kleinkind.

Mijn hobby’s zijn fietsen, wandelen en tennissen. Na de basisschool heb ik de LTS-bouwkunde gedaan. Eigenlijk ben ik van beroep timmerman. Maar na de LTS heb ik nog diverse scholingen gedaan waaronder gazelle en renovaties.

Ik ben begonnen bij Bouwbedrijf  Van De Ven bv in Veghel (de huidige eigenaar van N-D). Daarna heb ik bij een kleine aannemer in Uden gewerkt, vervolgens bij een middelgrote aannemer en nu al sinds 32 jaar bij Nieuwenhuizen – Daandels, waarvan 30 jaar als uitvoerder.

Dit is nu mijn 5e grote villa van deze klasse die ik mag uitvoeren. Toch is het elke keer weer ieders heel anders. Deze villa is voorzien van een binnenbad wat doorloopt naar buiten en heeft daardoor zijn eigen (bouwkundige) problematiek.
Wat ik hier bijzonder fijn vind is het werken in bouwteam. Het is nooit jouw probleem alleen, iedereen denkt mee en dit komt de sfeer in het werk en de kwaliteit het product ten goede. Ik zal er alles aan doen om dit tot aan het einde toe zo te houden.

Op de vraag of ik ook iets bijzonders heb meegemaakt hier, het volgende:
In alle jaren die ik in de bouw werk, werd ik bij deze bouw geconfronteerd met een te hoge grondwaterstand, die met geen paard omlaag te krijgen was.
We moesten ca 3 meter grondwaterpeil verlagen, doch we kwamen met veel geweld maar 1,5 meter lager.
De oplossing werd toen gevonden door soilmix wanden toe te passen en de grond te injecteren met gel. Het toeval wil dat binnen de relatiekring bij van de Ven groep zo’n machine was aangeschaft en spik splinter nieuw hier voor het eerst zijn werk deed.
Het was voor mij een geheel nieuwe ervaring. Het principe van soilmix wanden wordt in den lande al jaren toegepast, maar minder in het Zuiden.

Zo zie je maar weer, dat je nooit te oud bent om te leren.

Groetjes Jan.